Dels set Camins que condueixen a Lluc aquest és un dels més llargs i, sense dubte, el més muntanyós. Segurament és el que et suposarà més esforç i per tant caldrà que tenguis una condició física acceptable. Ara, totes les suors quedaran més que compensades per la contemplació d'un paisatge esplèndid que et donarà energia per emprendre la següent etapa. La ruta transcorre en la seva totalitat per la serra de Tramuntana de Mallorca que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat pels seus valors paisatgístics, és clar, però també pels valors culturals.
Al llarg de la ruta coneixeràs els pobles més bells de l'illa: Estellencs, Banyalbufar, Valldemossa, Deià, Sóller i Biniaraix. Caminaràs pel GR-221 o Ruta de pedra en sec, així denominada perquè trobaràs moltes construccions les parets de les quals han estat fetes amb l'art de col·locar les pedres en l'ordre precís sense que calgui cap argamassa per conjuntar-les. I així veuràs: parets, cases, fonts, sitges, marges... I trossos de camins empedrats, en el seu estat original o bé restaurats pel Consell de Mallorca.
La ruta comença a Sant Elm, un petit nucli costaner situat ben davant de l'illa de la Dragonera, declarada parc natural. Durant la primera part de l'etapa gaudiràs de vistes espectaculars sobre el mar i sobre l'illa en forma de dragó. Especialment notable és la vista que es divisa des del mirador del cap Fabioler. Quan arribis a Andratx, punt final d'aquesta etapa, encara estaràs admirat pel perfil de sa Dragonera.
La segona etapa és llarga i dura. Aniràs d'Andratx fins a Estellencs, un poble petit i bonic, els habitants del qual hagueren de construir parets de sustentació i aplanar el terreny per poder conrar-lo. Així aparegueren les marjades, que tanta personalitat donaren al poble. I abans d'arribar a Estellencs, hauràs vist les dues muntanyes més altes del Ponent de Mallorca: el Galatzó i la mola de l'Esclop.
La tercera etapa, també llarga encara que no tan dura com l'anterior, et permetrà arribar a Banyalbufar. Espectaculars són les seves marjades penjades sobre el mar, amb safareigs construïts per aprofitar l'aigua de les fonts. I abans hauràs vist la finca pública, amb les seves notables cases, de Planícia, i uns frondosos alzinars.
L'etapa de Banyalbufar fins Esporles, en comparació amb les dues anteriors, et semblarà un passeig, empinat i cap amunt al principi, però agradable ja que transcorre pel denominat Camí del Correu, amb trossos empedrats de forma admirable.
D'Esporles a Valldemossa, la quinta etapa, recuperaràs el contacte amb l'alzinar i les formes d'explotació del bosc: rotlles de sitja, barraques de carboner, forns de pa, forns de calç... I després d'una forta pujada, quan transitis pels terrenys de la Comuna, veuràs el mar a les dues bandes del sentit de la marxa: proper, a l'esquerra; llunyà, a la dreta, amb la badia de Palma al fons. En arribar a Valldemossa, a part de la famosa Cartoixa, si vols conèixer el caràcter propi del poble, amb les seves típiques cases, respirar la seva pau, hauràs d'allunyar-te de la carretera, molt explotada turísticament, i endinsar-te cap a l'església parroquial i el nucli antic.
La sisena etapa acaba a Deià, un poble de renom que ha servit de refugi a molts d'artistes i intel·lectuals. Per arribar-hi hauràs utilitzat el camí de l'Arxiduc, anomenat així en honor del
personatge que el va fer construir: l'Arxiduc Lluís Salvador, un aristòcrata emparentat amb l'emperador d'Àustria, que visqué a Mallorca a finals del segle XIX i principis del XX i que féu
grans millores estructurals per tota la zona. En gran part del traçat, el camí transita per la carena de la serra i domina per complet el paisatge: el mar, amb el promontori de la Foradada,
el puig del Teix, els cingles de Son Rul·lan...
Pel camí del Rost i de Son Castelló, camins empedrats que provoquen l'admiració del pelegrí cap a les persones que els construïren, arribaràs a Sóller, la vila més gran d'aquesta ruta i amb
una personalitat molt definida. L'etapa que t'hi ha conduït des de Deià és curta, en arribar a Sóller el cansament no t'ha d'impedir conèixer la ciutat, que té alguns edificis modernistes
dignes de ser admirats.
Elements importants de la vuitena etapa, de Sóller fins a la font del Noguer, són: Biniaraix, un poble petit i amb molt d'encant, i el seu barranc, un camí empedrat que transcorre paral·lel al torrent però en sentit invers: com més puja el camí, amb més força baixa el torrent. Si tens la sort de fer aquest camí després d'uns dies de pluges, podràs contemplar un paisatge memorable, molt allunyat del tòpic de la sequedat del clima mediterrani.
Finalment, la novena etapa t'ha de conduir de la font del Noguer fins a Lluc, el centre espiritual de l'illa i destinació final de totes les rutes. Caminaràs per les zones més altes de la serra de Tramuntana i contemplaràs els seus cims més elevats: el puig Major, el puig de Massanella, el massís dels Tossals, el puig Roig, el puig Tomir... Coneixeràs alguns dels millors exemples de la tècnica de la pedra en sec: les cases de neu d'en Galileu i el camí de les Voltes... I finalment: Lluc!